Министерството няма практика да коментира действия, осъществявани от български граждани на

...
Министерството няма практика да коментира действия, осъществявани от български граждани на
Коментари Харесай

Външно разкри: Частник зад македонския културен клуб се представя за НПО

Министерството няма процедура да разяснява дейности, осъществявани от български жители на българска територия, които имат строго частен темперамент. Това съобщи заместник-министърът на външните работи и представител на Министерството на външните работи (МВнР) Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството в петък във връзка постъпили запитвания на жители по отношение на идно разкриване на “Mакедонски културен клуб ” на името на Никола Вапцаров в Благоевград през уикенда.

По този мотив през вчерашния ден кметът на Община Благоевград Илко Стоянов заяви, че в Oбщина Благоевград няма декларирано желание по настоящото законодателство, в което да се желае създаване на нова или преотреждане на към този момент съществуваща постройка с предопределение „ Mакедонски културен клуб “. Също по този начин той осведоми, че нито е забранявал, нито е разрешавал провеждането на каквото и да е частно събитие, обвързвано с „ Mакедонски културен клуб “, а в Общината е постъпила само покана, отправена към кмета за посещаване на частно събитие, на което той няма да участва. 

Костадин Коджабашев изясни, че става въпрос за физическо лице, което се показва в медиите като несъществуваща социална организация, което е наело помещение от друго частно лице и декларира, че в това помещение ще бъде основан частен клуб с името на български стихотворец.

По думите на зам.-министъра от интерес на ведомството е само по какъв начин едно сходно събитие се предизвиква, насърчава и поддържа от двете съществени опозиционни партии в Скопие. Не е загадка, че тези две партии изповядват антиевропейски убеждения, водят политика против европейската интеграция на Република Северна Македония (РСМ), съобщи Коджабашев. 

Той сподели, че техните действия би трябвало да се преглеждат и в по-широк контекст на ползите на трети страни, ориентирани против Европейския съюз (ЕС) и неговото разширение. Очевиден е опитът, с визитата на тези две партии в Благоевград и техни дейности, изкуствено да се предизвика напрежение. Очевидно става въпрос за похищение на публично внимание от справедливата битка на българите в Република Северна Македония за цивилен права. Очевидно е чии ползи обслужва този умишлен проект, разяснява заместник-министър Коджабашев. 

Желязко Радуков, специалист към Министерство на външните работи, съобщи, че за българската държава никога не е било загадка кой стои зад финансирането на сходни мероприятия на наша територия. През последните 24 часа това всеки може да го види и в Интернет с помощта на средствата за всеобща информация в Република Северна Македония, в тази ситуация става въпрос за Бил Николов и една ръководена от него емигрантска организация с хибриден темперамент, записана в Торонто, съобщи Радуков. 

По думите му присъщото за Бил Николов и неговата организация е, че те споделят, имат вяра и застъпват крайни антизападни тези. Бил Николов неведнъж и обществено е призовавал РСМ неотложно да спре договарянията за участие в Европейски Съюз, неотложно да напусне НАТО и на процедура да прекрати своите връзки със прилежащите страни, сподели Радуков.

Той означи, че поради всички тези обстоятелства, „ бихме си разрешили да зададем един реторичен въпрос към жителите: " Не мислите ли, че ви употребяват? И не мислите ли, че за следващ път се пробват да употребяват общата ни сензитивност по общата ни история, с цел да настроят брат против брата, против ползите на личните си страни? “

Заместник-министър Коджабашев добави, че всяка непремерена реакция по този повод би била в разрез с политиката и ползите на България и не би могла да се показа като представителна за българските институции или за необятната общност. Той прикани обществеността да подходи със успокоение. 

Коджабашев разяснява и тематиката за присъединяването на България към Шенгенското пространство, като означи, че работата и разговорът на всички равнища не престават, с цел да бъде реализирано решение за пълноправното ни участие до месец декември. Той напомни, че преди два дни в Брюксел беше показан Докладът от доброволната задача за определяне на обстоятелствата по отношение на използването на правото на Шенген в България и Румъния.

Заключенията от отчета еднопосочно показват неналичието на проблеми във връзка с използването на най-новите разработки на правото на Шенген, и акцентира, че България и Румъния, не престават да дават отговор на изискванията, нужни за цялостното използване на правото на Шенген, разяснява Коджабашев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР